Cyprus zrušil obmedzenia na finančné transakcie 14 zahraničným bankám

24.05.2013 Celý región

Nikózia 24. mája (TASR) - Cyprus zrušil obmedzenia na finančné transakcie ďalším dvom zahraničným bankám, ktoré pôsobia v krajine.

Obmedzenia zaviedla cyperská vláda v marci tohto roka s cieľom zabrániť nájazdom na banky a hromadnému výberu vkladov. Dôvodom opatrenia bola dohoda s medzinárodnými veriteľmi o pomoci Cypru, súčasťou ktorej bola aj podmienka, že časť nákladov na záchranu ekonomiky ponesú sporitelia s vkladmi nad 100.000 eur. Informovali o tom agentúry AP a RIA Novosti.

Cyperské ministerstvo financií dnes oznámilo, že zrušilo obmedzenia na výber peňazí a finančné transfery pre zahraničných klientov v prípade libanonskej banky Byblos a jordánskej Arab Jordan Investment Bank. Tým sa počet zahraničných bánk, ktorým boli obmedzenia zrušené, zvýšil na 14. Pre obyvateľov Cypru však obmedzenia, ako napríklad denný limit na výber hotovosti na úrovni 300 eur, naďalej platia.

Minulý týždeň zrušila Nikózia obmedzenia na finančné transakcie ôsmim zahraničným bankám, medzi nimi aj pobočkám ukrajinskej Privatbank, francúzskej Banque SBA a britskej Barclays. Týždeň predtým zasa bankám, medzi ktorými boli aj pobočky ruských bánk VTB a Promsvjazbank.
 

Vyberte región